Rijke Brazilianen die een luxe leven leidden in eigen land geven dat nu op omdat ze vrijheid en veiligheid missen. “Mensen die de middelen hebben om te vertrekken, denken er niet twee keer over na.”
Brazilië was nog niet zo lang geleden één van de gedoodverfde nieuwe leiders van de wereldeconomie. Maar na een enorm corruptieschandaal waardoor demonstranten de straten bezet houden, stevent president Dilma Rousseff nu hard op een aanklacht af. De Braziliaanse Tweede Kamer stemde daar maandag mee in; de weg is vrij voor het Openbaar Ministerie als ook de Senaat akkoord gaat.
Zulke problemen komen nooit alleen. Want Rousseff zou niet alleen corrupt zijn, ze zou ook de economie te gronde hebben gericht met haar harde ingrijpen. Brazilianen hadden vorig jaar te stellen met een recessie van bijna 4 procent en dit jaar van waarschijnlijk 3 procent. De markten vatten de eerste stap naar een aanklacht daarom positief op: de real steeg 1,5 procent in waarde ten opzichte van de dollar.
Groeiende onzekerheid
Maar de rijkere klasse in Brazilië ziet het minder rooskleurig in, schrijft Quartz. Ze vertrekken als ze kunnen, vooral naar de Amerikaanse stad Miami, die al een behoorlijk Latino-bevolking heeft. “Er is een groeiende onzekerheid, pessimisme en zelfs wanhoop onder Brazilianen. Dat wordt nog eens versterkt doordat niet duidelijk is hoelang deze crisis gaat duren”, aldus onderzoeker Robert Muggah van de denktank Instituto Igarape in Rio de Janeiro.
Precieze aantallen zijn niet te geven, maar volgens Quartz is er op tal van vlakken een toename te zien, vooral in de interesse voor appartementen in Miami.
Corrupte overheid
Het is een grote stap, want de families hebben vaak een comfortabel leven in Brazilië, met kindermeisjes, koks en chauffeurs. "Mensen die de middelen hebben, hoeven niet twee keer na te denken over emigreren", zegt Myrna Porcaro een Braziliaanse architect en interieurontwerper die in november naar Miami verhuisde.
Dat Brazilië gevaarlijk en gewelddadig kan zijn was voor haar van ondergeschikt belang. Haar vrienden zijn allemaal vertrokken vanwege de politieke strubbelingen. "We walgen van deze regering nu we ontdekken hoeveel ze van ons gestolen hebben en hoeveel ze gelogen hebben. In de VS zijn er hoge belastingen, maar de overheid steelt je geld in elk geval niet."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl